A dëmtojnë sytjenat? Tofarë duhet të presim

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishme për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë. Bracet

janë një lloj trajtimi ortodontik që përdorin ortodontistët për të ndihmuar në korrigjimin e dhëmbëve të mbipopulluar ose të shtrembër. Braces gjithashtu mund të ndihmojë në korrigjimin e një mbingarkese. Njerëzit që po marrin sytjena së shpejti ose po i konsiderojnë ata mund të pyesin nëse dëmtojnë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Stomatologjisë, kafshimet jonormale bëhen të dukshme midis moshës 6 dhe 12 vjeç, kur fëmijët marrin dhëmbët e tyre të rritur. Trajtimi ortodontik fillon zakonisht midis moshës 8 dhe 14 vjeç. Në disa raste, një i rritur mund të konsiderojë marrjen e sytjenave.

Edhe pse të gjithë janë të ndryshëm, shumica e njerëzve përjetojnë disa dhimbje për disa ditë kur fillimisht marrin sytjena dhe pas shtrëngimit të shtrëngimit. Sidoqoftë, të tjerët mund të pësojnë vetëm siklet të butë që largohet brenda disa orësh.

Vazhdoni të lexoni për më shumë informacion nëse frenat lëndohen dhe çfarë të presin ndërsa janë në dhëmbë.

A dëmtojnë sytjenat?

Secili person do të ketë një përvojë të ndryshme me sytjena, por më poshtë duhet të sigurojë një ide të përgjithshme se çfarë të presësh në secilën fazë të procesit të trajtimit.

Marrja e sytjenave

Disa njerëz mund të duhet të veshin ndarës, ose ndarës, midis dhëmbëve të tyre për një javë ose dy para se të marrin sytjena.

Këta ndarës mund të ndjehen të ngushtë dhe të lënduar për disa ditë, duke i ngjarë ndjenjës së ushqimit të kapur midis dhëmbëve, por siklet duhet të largohen.

Kur një ortodont i për herë të parë përshtatet me sytjena, një person zakonisht nuk do të përjetojë ndonjë dhimbje të menjëhershme.

Një ortodontist shpesh do të bashkojë bandat rreth molarëve të pasmë. Ky proces mund të jetë përkohësisht i pakëndshëm sepse përfshin një presion dhe mund të piqet, por nuk është i dhimbshëm.

Pasi të vendosen bandat rreth molareve, ortodonti do të pastrojë ose "etiketimin" e dhëmbëve me një zgjidhje që shijon pak të thartë. Ata më pas do ta lani këtë dhe do të aplikojnë zam në fytyrën e grupit të sipërm ose të poshtëm të dhëmbëve ose të dyve.

Një person mund të mos e pëlqejë shijen e etch dhe zam, por këto hapa nuk duhet të shkaktojnë ndonjë siklet ose dhimbje.

Kur zam është në vend, ortodonti monton kllapa në secilin dhëmb individualisht, duke përdorur dritën blu për të ngurtësuar zamin. Përsëri, kjo pjesë e procesit nuk duhet të dëmtojë.

Më në fund, kur kllapat janë në vend, ortodonti do t’i lidhë të gjitha me një tel. Ata do të bashkojnë secilën fund të telit në shiritat rreth molarëve në pjesën e prapme të gojës. Hapi i fundit është shtimi i bandave elastike për të mbajtur telin në vend. > Sidoqoftë, brenda disa orësh, presioni i butë që kazanët e vendosur në dhëmbë do të fillojnë të hyjnë në fuqi.

Presioni i sytjenave ngadalë duke tërhequr dhëmbët në shtrirje mund të krijojë dhimbje dhe siklet, i cili mund të zgjasë nga një ose dy ditë deri në rreth një javë.

Disa gjëra që duhet të presin gjatë javës së parë përfshijnë:

 • mishrat e dhëmbëve
 • Scrapes ose plagët në pjesën e brendshme të faqeve për shkak të kllapave metalike Fërkimi kundër tyre
 • Potenciali për shkurtime në gjuhë nëse personi përdor gjuhën e tij për të ndjerë sytjena
 • Dhëmbët mund të ndjehen të lënduar, veçanërisht kur ha ushqim

Pas ca kohësh, një person mund të mos i vërejë sytjenat e tyre aq sa përshtatet trupi i tyre. Sidoqoftë, që parantezat të funksionojnë, ortodonti duhet t’i shtrëngojë ato në mënyrë periodike.

Kur një ortodontist shtrëngon sythet, ata mund të:

 • Zëvendësoni telat aktuale
 • Vendi ose shtrëngojnë burimet
 • Bandat në sytjena për të bërë presion shtesë në dhëmbë

Në mënyrë tipike, shtrëngimi ndodh një herë në muaj ose sipas nevojës, në varësi të përparimit të personit.

Kur ndodh shtrëngimi, një person ka të ngjarë të përjetojë një nivel të shqetësimit të ngjashëm me atë kur ata filluan të marrin sytjena. Në disa raste, mund të jetë më pak e pakëndshme.

Pas shtrëngimit, shumë njerëz ndiejnë dhimbje vetëm në dhëmbë dhe mishrat e dhëmbëve. Faqet dhe gjuha zakonisht janë rregulluar në sytjena deri tani, kështu që gërryerjet e reja në këto pjesë të gojës janë më pak të mundshme.

Heqja e sytjenave

Edhe pse të gjithë janë të ndryshëm, frenat zakonisht qëndrojnë për rreth 1 deri në 3 vjet. Kur është koha për të hequr sytjenat, një person mund të pësojë siklet pasi një ortodonti i heq ato.

Një ortodontist do të heqë kllapat, shiritat dhe telat përpara se të pastroni dhëmbët për të hequr çdo zam.

Për të përfunduar procesin, një ortodont do t’i përshtatet personit për një mbajtës. Një mbajtës është një pajisje që ndihmon në mbajtjen e dhëmbëve në pozicionin e tyre të ri pas sytjenave.

Njerëzit mund të kenë nevojë të veshin një mbajtës të lëvizshëm për një periudhë të caktuar pas heqjes së parmakut, qoftë gjatë ditës ose vetëm gjatë natës. Mbajtësi nuk duhet të shkaktojë ndonjë siklet shtesë.

Disa mbajtës janë të përhershëm dhe do të kërkojnë një ortodontist që t’i ngjit në dhëmbë në një mënyrë të ngjashme me sytjenat.

Nuk është e pazakontë që njerëzit të kenë probleme të pastrojnë dhëmbët siç duhet ndërsa veshin sytjena ose një mbajtës. Kjo vështirësi mund të çojë në zgavra dhe prishje të dhëmbëve, të cilat mund të jenë të dhimbshme.

Mbajtja e gojës sa më e pastër sa të jetë e mundur me higjenën e mirë orale dhe shmangia e ushqimeve ngjitëse, me sheqer mund të ndihmojë në parandalimin e zgavrave dhe prishjes së dhëmbëve.

Mësoni më shumë këshilla të higjenës orale këtu.

Këshilla për lehtësim

Shumica e njerëzve do të pësojnë siklet ose dhimbje të butë për të moderuar kur ata fillimisht marrin sytjena. Ata gjithashtu mund të ndiejnë një siklet pas shtrëngimit të shtrëngimit, gjë që ndodh rregullisht ndërsa një person ka sytjena.

siklet ose dhimbje duhet të largohen brenda disa ditësh, por ndërkohë, një person mund të provojë disa nga këto trajtime për lehtësimin e dhimbjes:

 • duke marrë mbi- Kundër (OTC) qetësues të dhimbjes, të tilla si acetaminofeni ose ibuprofen
 • Përdorimi i një shpëlarje të ngrohtë të ujërave të kripës që përfshin 1 lugë çaji kripë për 8 ounces ujë të ngrohtë
 • Ushqimi i ushqimeve të buta, siç është supa, siç është supa, Akullore, ose kos, pasi këto nuk kërkojnë shumë përtypje
 • Pirja e pijeve të ftohta ose ngrënia e ushqimeve të ftohta
 • Aplikimi i një pakete akulli të mbuluar me leckë në fytyrë
 • Aplikimi i anestezave topike në mishrat e dhëmbëve me një gishtërinj ose shtupë pambuku
 • duke kërkuar një ortodontist për një dylli të butë për të ndihmuar në https://harmoniqhealth.com/ parandalimin e frenave të prerjes së faqeve të brendshme ose blerjen e disa në një farmaci lokale ose në internet
 • Shmangia e ushqimeve ngjitëse, çamçakëzit dhe ushqimeve që mund të kapin ose zhvendosin sytjena
 • Pastrimin e dhëmbëve dhe në mes të sytjenave siç duhet për të ndihmuar në parandalimin e prishjes së dhëmbit

kur kur për të parë orto Dontist

Në shumicën e rasteve, një person do të shohë ortodontistin e tyre rregullisht për shtrëngim ndërsa veshin sytjenat e tyre. Nëse parantezat e një personi zhvendosen, një tel vjen i lirshëm, ose bandat shfaqen, një person duhet të thërrasë ortodontistin e tyre për të caktuar një takim. Ndërsa pret takimin, personi mund të vendosë dylli në tela ose kllapa në mënyrë që të mos e prerë faqen ose gjuhën e tyre.

Një person duhet të kontaktojë gjithashtu ortodontin e tij nëse kanë dhimbje të forta që nuk largohen brenda disa ditësh ose pasi të marrin qetësues të dhimbjes. Një ortodont mund të ekzaminojë sytjenat për t’u siguruar që gjithçka përshtatet siç duhet dhe se një gjendje tjetër themelore nuk po shkakton dhimbje.

Përmbledhje

Forsa mund të shkaktojë siklet ose dhimbje ndërsa personi i vesh ato. Zakonisht, njerëzit do të ndiejnë vetëm dhimbje ose siklet kur një ortodonti për herë të parë përshtatet me sytjena dhe pas shtrëngimit të rregullt të mbajtjes. Ata gjithashtu mund të ndiejnë dhimbje nëse një pjesë e mbajtëses po fërkon ose pokon në pjesën e brendshme të gojës së tyre.

Në të dy rastet, dhimbja është zakonisht e menaxhueshme me qetësues të dhimbjes OTC, lëngje të ftohta dhe një dietë të ushqimeve të buta. Nëse sytjenat bëhen të lirshme ose shkaktojnë dhimbje të forta, një person duhet të shohë ortodontin e tyre.

 • Dhimbje/anestetikë
 • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet mjekësore sot kanë burime të rrepta të rrepta Udhëzime dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale